28 Haziran 2012 Perşembe

Dünya'da ve Türkiye'de "Bugün"

Evet dostlarım ve sevgili rastgele bloguma giren internet "surfer"ları. bugün dünyada ve özellikle ülkem türkiye'deki yüzme geleceğinden bahsetmek istiyorum. araştırmalarıma göre amerikadan yalnızca basketbol adına 20 isim varmış. bu aday kadro tabii ki. fakat biraz daha araştırdım ve farkettim ki Türkiye Kadın basketbolu ve belki de bayan voleybolu dışında takım halinde olimpiyatlara katılamıyor. yüzme dalında 10 sporcudan fazla olimpiyatlara katılan yok. tamam olmasın . fakat az kişi katılıp da derece yapan ülkeler var yüzmede . güreş demiyorum. bir kere o güreşin dışında başka bir şey bilmiyoruz gibi görülüyoruz avrupa ülkelerinde. bunun tek sebebi sporcu yetiştirme konusunda yetersiz kalmamız. anında başarı istemek hiçbir ülkede yoktur. çin gibi gelişimci ülkeler farklı projelerle sporcuları hem ayakta tutup hem de doğru zamanda doğru geliştirerek başarıyı kaçınılmaz kılıyorlar. amerika'da olimpiyatlar adına finale mutlaka 1-2 sporcu kalıyor. bazen bu sayı artıyor bile. çünkü sabrediyorlar ve doğru antrenman teknikleri uyguluyorlar. bu şekilde sporcular ister istemez finalde zaten. fakat türkiye'de sporcuyu 10 yaşından itibaren dünya rekortmeni gibi yetiştirdikleri için sporcular büyüdüklerinde gelişim gösteremiyorlar. bir başka sebep de eğitim.
  Amerika'da ya da herhangi bir Avrupa ülkesinde sporcuysan derslerin de iyi olmak zorunda. bu yüzden seni sporunla ilgili bölümlere yönlendiriyorlar. ya da öyle bir alan seçmelisin ki ya derslerin süper olacak ya da sporun. yani o ülkelerde mutlaka bir yerlere geliyorsunuz. fakat türkiye'de hangisiyle uğraşasın ki!! eğitimi bile her sene değişiyor bu ülkenin. spor zaten yok. eğer çocuk biraz akıllıysa ve ailesi yeterli maddi düzeye sahipse oğlunu /kızını avrupa ülkelerine yönlendiriyor okumak ya da sporunu yapmak için. türkiye'nin de bence artık bir sisteme oturması şart. türklerden baktığımız zaman başarı alanlarında genelde hep güreş türü sporlar ön planda. çünkü ülkece odunluk var gidiyor öyle.
   ama son zamanların en iyi ciritçisi fatih avan'ı takdir etmek isterim sözlerimi bitirmeden önce. şu an dünya'da 85.2 ile en iyi 2. dereceye sahip bu sporcu has türk. devşirme falan değil yani. hem de bizim sporcularımız gibi sıkıştıkları zaman amatör bir şekilde doping kullanmıyorlar. valla ne diyeyim helal olsun.
   Sözlerimi bitirirken yüzme ve diğer sporlarda türk sporcularına başarılar dilemek isterim. bu yazıya zaman ayırdığınız için sağolun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder