Müsabaka veya Antrenmandan Önce, Sırasında ve Sonrasında Sporcu Beslenmesi
Sporcuların
performansını etkileyen faktörlerden genetik yapı, uygun
antrenmanın yanında beslenmeleri de son derece önem taşımaktadır.
Sporcu beslenmesi, enerji harcamasına ve farklı vücut
kompozisyonuna sahip olunması gibi ilkelere dayandırılarak,
sporcuların yaş, genetik yapısı, cinsiyeti, uğraştığı spor
dalı, yaşam tarzı ve metabolik yapısı gibi düzenlemelerle
sağlanmalıdır. Genel ilkelerle sporcuların, enerji gereksinmeleri
harcadıkları enerjiyle doğru orantılı olarak yüksek olup bu
enerjinin % 60 - 65 kadarının karbonhidratlardan, % 12 – 15 ‘inin
proteinlerden, % 20 – 25 ‘inin ise yağlardan karşılanması
gerekmektedir.
Aktivite
sırasında vücudun enerji elde etmesi için glikojen depoları son
derece önem taşımaktadır. Bu yüzden karbonhidrat tüketimi
sporcularda ön plana çıkmaktadır. Sporcu beslenmesinde temel
ilke; yüksek karbonhidrat, yeterli sıvı alımı, orta düzey
protein, düşük miktarda yağ ve posa şeklindedir. Ancak müsabaka
veya antrenman öncesi, sırası ve sonrasında beslenme ve sıvı
tüketimi farlı olarak ele alınmalıdır. Hatta müsabaka
öncesindeki kamp dönemlerinde de farklı beslenme programları
geliştirilerek glikojen depoları doldurulmaya böylece sporcu
performansını arttırmaya çalışılmaktadır.
1.Müsabaka
/Antrenman Öncesi Beslenme:
Müsabaka
/Antrenmandan 3 – 4 saat önce tüketilen 300 – 400 gr CHO içeren
bir öğünün performansı arttırdığı gösterilmektedir. Ancak
son yıllarda egzersizden 1 saat önce ağırlık başına 1 gr
karbonhidrat alımının iyi tolere edildiği gösterilmektedir.
Dikkat
Edilmesi Gerekenler:
----Yemeğin
sindirimi kolay olmalı.
----Yeni
yiyecek ve içecek denemeleri (hazırlık döneminde yapılabilir)
yapılmamalı.
----Protein
ve yağların sindirimi yavaş sürdüğü için az tüketilmeli.
Kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli.
----Çiğ
sebze ve meyveler ile kurubaklagiller, tam tahıllı ürünler gibi
posa içeriği yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.
----Gaz
yapabilen lahana,karnabahar,brokoli,bezelye gibi besinler
yenmemelidir.
----Müsabaka
öncesi yavaş yemek yenilmelidir.
----Yarışma
ve egzersiz öncesi 2 – 2,5 (~ 500 ml ) bardak su içilmelidir. (
yarım saat önce de 1 bardak içilebilir.)
*
Peynirli Makarna veya * Derisiz Tavuk
*
Şehriye Çorbası * Patates Püresi
*
Komposto * Meyve suyu + Maden suyu
*
Beyaz Ekmek * Beyaz Ekmek
*Az
yağlı peynirli tost veya * Beyaz veya Kaşar Peyniri
*
Elma Suyu * Bal / Reçel
*
Domates (soyulmuş) * Meyveli Yoğurt
*
Beyaz Ekmek * Kuru kayısı veya incir
*
Açık çay (şekerli) * Beyaz Ekmek
Müsabaka
/Antrenman Sırasında Beslenme :
Kaslar
egzersiz sırasında maksimum CHO kullanımı saatte 60 gr’dır.
Müsabakalarda saatte 30 – 60 gr kadar CHO’ın dayanıklılık
performansını arttırdığı yapılan çalışmalarla
gösterilmiştir. Bu nedenle egzersiz sırasında hem sıvı hemde
karbonhidrat içermesi nedeniyle sporcu içeceklerinin tüketilmesi
önerilmektedir.
·Gatorade
Thirst Quencher (Gatorade), Power-Ade (Coco cola), All Sport
(Pepsico), Sportalyte (IDN/pharmanex) gibi….
Egzersizden
1 saat önce 500 ml kadar; egzersiz sırasında ise 15 – 20 dakika
ara ile 150 – 300 ml kadar ( 600 – 1200 ml/saat); egzersiz
sonrası ise her yarım kilogram vücut ağırlığı kaybı için
1,5 LT tüketilmelidir.
Yüksek
karbonhidratlı içecekler ise ( 60-70 gr karbonhidrat içerenler)
egzersiz sırasında kullanım yerine, egzersiz sonrasında
kaybedilenleri geri koymak amacı ile ve zengin karbonhidrat
diyetinin bir parçası olarak kullanılır.
Sporcu
barları ve shake’leri ise egzersiz sırasında önerilmemektedir.
Egzersizden 2 saat (2-5 saat) önce ve hemen sonrasında
kullanılabilirler.
Egzersiz
sırasındaki su tüketimi egzersizin şekli,süresi ve ortamın
sıcaklığına bağlıdır. 600-1200 ml/saat veya her 15-20 dakikada
150-300 ml su veya 15-20 derece sıcaklığında % 4-8 CHO içeren
sporcu içecekleri (0.5-0.7 g/L Na içeriği)
Müsabaka
/Antrenman Sonrasında Beslenme :
Egzersizden
hemen sonra vücutta azalan su, mineraller ve boşalan glikojen
deposu yerine konmalıdır. Bu depoların yerine konmasında en
etkili yol; en kısa sürede, ilk yarım saatte yüksek
karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesidir.
Yapılan
araştırmalar egzersizden hemen sonra 2gr/kg karbonhidrat
tüketildiği zaman kas glikojen sentezi 15 mmol/kg iken egzersizden
2 saat sonra yani gecikmiş olarak karbonhidrat tüketildiğinde kas
glikojen sentezi %66 oranında azalmakta ve sentez 5 mmol/kg
olmaktadır. Egzersizden 4 saat sonra beslenildiğinde ise toplam kas
glikojen sentezi, egzersizden hemen sonra beslenmeye göre %45 daha
azalmaktadır.
Bu
nedenle egzersizden sonraki ilk 30 dakika içinde 100 gr karbonhidrat
tüketimi ile kes glikojen sentezi maksimum düzeye çıkarıldığı
bildirilmektedir. Ayrıca 100 gr karbonhidrat ile 5 – 9 gr kadar az
miktarda da olsa protein tüketimi glikojen sentez oranını
arttırmada etkili olmaktadır.
100
gr karbonhidrat ve 5 – 9 gr protein içeren yiyecek ve karışımlar:
----1
su bardağı az yağlı yoğurt, 1 muz, 1 su bardağı portakal suyu
----1
kase meyveli tatlı, tavuk/hindi etli sandviç
----1
porsiyon domates soslu makarna, 2 dilim ekmek
Egzersiz
sonrası su içimindeki kriterde idrarı rengidir. İdrarın rengi
açık oluncaya kadar sporcunun su içmesi gerekmektedir. Aslında
burada asıl kolaylık aktivite öncesi ve sonrası vücut
ağırlığının belirlenip farkı kadar su alınmasıdır.
Sporcunun
içeceği suyun soğuk olmaması gibi yanlış inanışlar olsa da 5
– 10 derecedeki soğuk suyun, egzersiz sırası ve sonrasında
artmış vücut sıcaklığının dengelenmesinde yararlı olması
söz konusudur.
Vitamin-mineral
Gereksinimi
Yeterli
ve dengeli beslenen, özellikle besin çeşitliliği fazla olan
futbolcuların ekstra vitamin-mineral kullanması gerekmemektedir.
Ancak kamp ve turnuvalarda yoğun antrenman ve maç programı
içerisinde, enerji sisteminde görevli olan bazı B grubu
vitaminlerinin, immun sistemi ve savunma sistemini destekleyici bazı
vitaminlerin ve kas gevşetici özelliği de bulunan bazı
minerallerin uzman denetiminde tüketilmesi sağlanabilir. Bu destek
seçimlerinde futbolcuların diyet hikâyeleri incelenmeli ve
sporcuların tüketmediği yiyecekler göz önünde
bulundurulmalıdır.
Menü
Planlama
Sporcuların
ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda, kamplar ve turnuvalarda
menüler planlanır. Bu planlamada sporcunun alışık olduğu
besinler muhakkak dikkate alınmalı, sporcuların
tüketip-tüketmediği besinler incelenmeli, antrenman veya maç
saati, antrenman veya maç yoğunluğu gibi etkenler de göz önünde
bulundurulmalıdır.
Kamp
ve turnuvalar sporculara eğitim verilmesi açısından çok uygun
dönemlerdir. Profesyonel takımlarda sağlık ekibi içerisinde son
yıllarda beslenme uzmanı/diyetisyen de yer almakta, bu durum
sporcuların kamp ve turnuvalarda beslenme ile ilgili olarak
karşılaştığı problemlerin çözümüne yardımcı olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder