28 Haziran 2012 Perşembe

SPORDA BESLENME




Bugün sizler için ideal beslenme programını hazırladım ve size sunuyorum .yaklaşık 2 gündür araştırdım. umarım yararlı olur. eğer bu programa katılıyorsanız uyun hem de saati saatine!
İDEAL VE SAĞLIKLI BESLENME
 KAHVALTI (ST. 07.00): 1-2 bardak ılık su, herhangi bir tür az tuzlu ve az yağlı peynir, 1-2 dilim kepek, çavdar, tam buğday, tam tahıl, köy ekmeği; domates, salatalık, biber, maydanoz, vs. Yeşillikler; birkaç zeytin (siyah, yeşil); ekmeğin üzerine ince sürülen bal, pekmez, reçel; açık, az şekerli veya şekersiz çay - kahve - süt; veya 1 kase yulaf, buğday, tahıl gevreği, müsli - süt veya yoğurt ile hızlı kahvaltı.
 ARA ÖĞÜN (ST.10.00): 1 avuç meyve, kuru meyve, fındık, badem, ceviz, beyaz leblebi, tuzsuz kabak çekirdeği, yoğurt, meyveli yoğurt, süt; yulaf, buğday, tahıl gevreği, müsli; kepekli veya diyet bisküviler (3-4 adet).
 ÖĞLE YEMEĞİ (ST.13.00): Protein + Sebze + Yoğurt Kombinasyonu
Proteinler:
1- Hayvansal Proteinler: Kımızı et, tavuk, balık, mantar, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri. Miktar: 3-4 köfte büyüklüğünde (2 adet yumurta ve yemekleri: Omlet, menemen) *Salam, sosis ve yağlı sucuklar hariç!
   2- Bitkisel Proteinler: Bezelye, mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, barbunya, baklagiller. Miktar: 3-4 kaşık
Protein yanında 1 tabak (5-6-7 çorba kaşığı) sebze yemeği veya salata.
Yemekler ve salatalar az yağlı, az tuzlu, az baharatlı, az limonlu ve az soslu olmalıdır!
 ARA ÖĞÜN (ST: 16.00): Aynı tarzda.
AKŞAM YEMEĞİ (ST: 19.00): Öğle yemeği ile aynı tarzda. Öğle ve akşam yemeği aralığı uzun ise, 2 ara öğün uygulanır.
ARA ÖĞÜN (ST: 22.00): Aynı tarzda
  BESLENMEDE ÖNEMLİ AYRINTILAR

       1. Asla ve asla öğün atlanmamalıdır! Kaçırılan her öğün, metabolizmayı durdurur ve bir sonraki öğünlerin yağa çevrilip depolanmasına, vücutta ödem oluşumuna ve kilo alımına  neden olur!
       2. İki öğün arasında 2 - 2,5 - 3 saat olmalıdır. Kahvaltı saati ne olursa olsun, kahvaltıdan sonraki ara öğün ve öğünler, bu aralıklarla düzenli bir şekilde uygulanmalıdır!
       3. Metabolizmayı çalıştıran faktörler:

       * Su içmek: Herkes kilosuna göre su içmelidir: kilo x 0.04 = Günlük ideal su miktarı (Ör. 70 kg x 0.04 = 2.8 litre su içilmelidir.).İdeal su miktarı, mevsim değişimlerine bağlı olarak 0.5 litre fazla veya eksik olabilir. Ancak su miktarı 2 litre olup, geri kalanı diğer sağlıklı sıvılar şeklinde olabilir. (Bitki çayları, taze meyve ve sebze suyu, komposto, süt, tuzsuz ayran, gazı alınmış soda.)
       * Sık ve az yemek - öğünleri atlamadan, günde 6 - 7 öğün yapmak.
       * Günlük 30 - 45 dk. hareket etmek. (Tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet, yoga, pilates) Uzun süreli ve ağır spor, ters etki olarak metabolizmayı durdurur ve vücutta ödem oluşumuna ve kilo alımına neden olur! Yani günlük spor 30 dk. olmalı, 1 saati kesinlikle aşmamalıdır!
       * Genetik ve Kişisel faktörler: Toplumumuzda genel olarak metabolizma yavaştır. Herkesin metabolizması farklıdır (yaş, cinsiyet, hormonal denge, ek hastalıklar ve kullanılan ilaçlar, günlük hareket, vs), dolayısıyla herkes farklı hızda kilo verir. Bunu bilmeli, kabul etmeli  ve sabırlı davranmalıyız.
       * Ek hastalıklar: Tiroid sorunları, depresyon, menopoz, şeker hastalığı, insülin direnci, polikistik over sendromu, diğer hormonal sorunlar. Bunların hepsinde kilo alımı veya yavaş kilo verimi sözkonusudur. Bu tür sorunları olan kişiler daha sabırlı ve daha dikkatli olmalıdır ve uzun süre tedaviye devam etmelidir.
       * İlaç kullanımı: Antidepresanlar, kas gevşeticiler metabolizmayı yavaşlatır. Demir ve vitamin preparatları iştah açar. Antibiyotik ve ağrı kesiciler ödem yapar. Kortizon ve hormonal preparatlar ise hem iştah açar hem de ödem yapar. Dolayısıyla bu ilaçlar rasgele değil, sadece zorunlu hallerde kullanılmalıdır. Bu ilaçları kullanan kişiler de daha sabırlı ve daha dikkatli olmalıdır ve tedaviye uzun süre devam etmelidir.
       * Hayat koşulları zorluğu, stres, yorgunluk, uykusuzluk, yolculuk, vs. gibi faktörler de metabolizmayı yavaşlatır, vücutta ödem yapar, kilo alımına neden olur. Bu durumlara karşı gerekli önlemler alınmalı ve sağlıklı beslenmeye sabırla devam edilmelidir.

       4. Sağlıklı Beslenme : 4 beyazdan (şeker, un, tuz, yağ) uzak beslenmedir. Özellikle karbonhidratlardan (şeker ve undan yapılan tüm yiyecekler, makarna, pilav, patates) kaçınılmalıdır. Bu tür yiyecekler sağlıklı beslenmeye başladıktan 2 - 3 ay sonra yenmeye başlanmalıdır. Haftada 1 - 2 kez yenebilir. Karbonhidrat alınan günün bir öğününde protein alınmaması daha uygun olur (Protein - karbonhidrat ayırımı).Yani o öğünde protein + sebze yerine, karbonhidrat + sebze kombinasyonu yapılması daha uygun olur. Bu şekilde ayırdığımız zaman, alınan karbonhidratın yağa çevrilip depolanması yerine enerji olarak kullanılması sağlanır.
       * Öğün başına karbonhidrat miktarı: Pirinç pilavı, dolma, pirinçli çorba - 3 çorba kaşığı; Bulgur pilavı - 4 çorba kaşığı; Kısır – 5 çorba kaşığı; Makarna – 3 servis kaşığı; Patates – 2 servis kaşığı (kızartma hariç);
       * Tatlılar, meyve tatlıları, meyve salataları, ayva, armut tatlısı, balkabağı tatlısı, vs. ve sütlü tatlılar, dondurma, kazandibi, keşkül, tavuk göğsü, pudingler, profiterol, vs. tercih edilmelidir. Haftada 1 - 2 - 3 kez tatlı yenebilir. Ancak bir öğünde protein almamak şartı ile.
       * Yemekler pişirilirken, az miktarda sıvı yağ kullanılmalıdır. Kızartmalardan kaçınılmalıdır.
       * Yemekler, normalde tuzsuz veya çok az tuzlu pişirilmelidir. Tüm sebze ve meyvelerde normalde tuz olduğundan, yemeklerde tuza gerek yoktur. Tansiyonu düşük olan hastalar, günde 6 - 7 öğün yaparak ve gerekli miktarda su içerek, tansiyonlarını ayarlayabilirler.
       * Çorbalar: Protein: mercimek, etli çorbalar, vs.
                           Karbonhidrat: Pirinç, patates, bulgur, buğday, un, şehriye, tarhana, vs.
                           Sebze: Tüm sebzelerden yapılan çorbalar.
Sebze çorbaları, her öğünde, her yemeğin yanında yenebilir. Protein ve karbonhidrat çorbaları önemlidir. Besleyiciliği fazladır. Rahatlıkla yemekte yenebilir, ancak protein - karbonhidrat ayırımına dikkat edilmelidir. 1 kase çorba; protein ise 2 köfte büyüklüğünde, karbonhidrat ise 2 çorba kaşığı pilav olarak hesaplanmalıdır.
       * Baharatlar ve Soslar: Ketçap ve mayonez hariç, tüm baharat ve soslar az miktarda kullanılabilir.
       * Yemekler yavaş ve çok çiğneyerek (yaklaşık 20 kez), acele etmeden yenmelidir. Bu şekilde 20 dk. sonra mideden beyne tokluk sinyalleri ulaşır ve aşırı yemekten kaçınılmış olur.
       * Detoks: Ağır beslendiğiniz günün veya gecenin ardından (bayramlar, yılbaşı, davet, kokteyl, vs.) hiç moralinizi bozmadan uygulayabileceğiniz temizleme diyeti: 1 veya 2 gün boyunca, tüm ana öğünlerde sebze yemeği veya salata; kahvaltı ve tüm ara öğünlerde meyve, komposto, meyve salataları, vs. ve gün boyunca bol su veya diğer sağlıklı sıvılar. Bu şekilde çok yediğiniz günün kalorisini 2 veya 3 güne bölmüş olursunuz. Lütfen çok yediğiniz günün ardından moralinizi bozup, diyetinizi bozmayın.
       * Alkol = Karbonhidrat. Alkol alınan gün, protein ve başka karbonhidratlar alınmamalı, gün boyunca sebze veya salata yenmelidir. Ayrıca o gün ve özellikle ertesi günü bol su içilmelidir. (Normalden 1 litre daha fazla)
       * Regl dönemlerinde (Öncesi, sırası veya sonrasında) doğal olarak artan hormonlardan dolayı vücutta tuz ve su tutulumu, yani ödem olur; özellikle tatlı ihtiyacı çok olur. Bunları normal karşılayıp, sütlü tatlı yemeli, tuz alımını kesmeli ve bol su içilmelidir (normalde 1 litre daha fazla)
 --------------------------------------------
 *** Kilo verme miktarı: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre haftada 0.5 , 1 , 2 kilo normaldir. Herkes farklı kilo verir. En sağlıklı verilen kilo, yavaş verilen kilodur (Ayda 1-2 kilo). Kilo verme süreci en aşağı 6 ay - 1 yıl olmalıdır. Kilo alırken herkes ayda 1 veya 2 kilo alır. Kilo verme süreci daha zor olduğundan ayda 1-2 kilo vermek normaldir. Haftada 1 kilo veriliyorsa, çok hızlı kilo veriliyor demektir. Bazı kişiler hızlı, bazıları ise yavaş verir. Herkes kendi metabolizması ve hayat tarzına göre kilo verir. Bunun için acele edilmemeli, sabırla sağlıklı beslenmeye devam edilmelidir! Akupunktur tedavisinde asıl amaç, mideyi küçültmek, az yemeye alışmak ve sağlıklı beslenmeyi ömür boyu hayat tarzı haline getirmektir!
  *** Lütfen, beslenme tarzınızı bu şekilde ömür boyu devam ettiriniz! Akupunktur tedavisine devam etmeseniz bile beslenme tarzınızı asla bozmayın! Akupunkturu bırakmak kilo aldırmaz! Beslenme tarzını bırakmak, ve dikkat etmemek kilo aldırır!
 *** Şunu unutmayınız ki, az ve sık yiyen, günde 6 - 7 düzenli öğünler yapan herkes kilo verir! Ancak düzensiz, günde sadece 1 - 2 öğün yapan ve çok yiyen herkes kilo alır!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder